Cuti sekolah akan tiba tak lama lagi.. Biasanya saya sekeluarga ambil peluang time cuti sekolah panjang je la untuk bercuti. Jadi isteri cikgu so kena follow jadual sekolah la.

Untuk hari ni saya nak share beberapa tips bercuti di dalam negara.

Bagi encik suami, bercuti menjadi kemestian sebab masa bercutilah masa kami berdua diluangkan sepenuhnya bersama anak-anak. Dan bercuti juga adalah sebagai reward untuk kami setelah penat bekerja.

Cuti sekolah akan tiba tak lama lagi.. Biasanya saya sekeluarga ambil peluang time cuti sekolah panjang je la untuk bercuti. Jadi isteri...



Kebanyakan peniaga suka sangat nak compare produk mereka dengan produk lain.
Tapi untuk kali ini Una nak bandingkan 2 produk HOT shaklee iaitu Sustained Released Vita C Plus dengan Shaklee Collagen Powder.
Lagi pula Produk yang saya dah biasa amalkan dan 2,3 hari lepas ada yang bertanya kepada saya beza antara Vita C Shaklee & Collagen Powder.

Kebanyakan peniaga suka sangat nak compare produk mereka dengan produk lain. Tapi untuk kali ini Una nak bandingkan 2 produk HOT shakl...


Ada yang panggil kurap susu..
Ada jugak yang panggil ruam susu..
Kedua-duanya masalah yang sama..
Bintik-bintik merah yang membuatkan bayi rasa gatal dan tak selesa.

Ramai yang beranggapan ruam susu disebabkan kesan daripada terkena susu ibu semasa proses menyusu.
Una sendiri pun dulu ingat macam tu.
Orang-orang tua selalu pesan lepas susukan bayi lap pipi bersih-bersih..
Jangan ada kesan air susu pada pipi bayi.
Nanti akan naik ruam susu @ kurap susu.

Ada yang panggil kurap susu.. Ada jugak yang panggil ruam susu.. Kedua-duanya masalah yang sama.. Bintik-bintik merah yang membuatkan ...


Bagi yang mengenali Una..
Una ni bertubuh kecik molek je..
Kaki pun saiz 4 je..
Disebabkan berkaki kecil, Una ada 1 masalah....tak boleh terlebih berat badan.
Efeknya..kalau berat lebih 49kg je...kalau berjalan or berdiri lama mesti akan alami sakit tumit.

So masa kecik dulu arwah mak la yang tolong picit tapak kaki malam2 bila terlebih seronok main waktu petang..
Sekarang ni encik suami la pulak ambil alih jadi tukang urut.
Especially bila pregnant.

Antara punca lain sakit tapak kaki adalah :

Bagi yang mengenali Una.. Una ni bertubuh kecik molek je.. Kaki pun saiz 4 je.. Disebabkan berkaki kecil, Una ada 1 masalah....tak bol...

Cara bertungku yang betul

Dalam banyak-banyak amalan semasa berpantang Una paling suka dan berdisiplin kalau bab bertungku ni.
Masa berpantang anak sulong Una berpantang di kampung.
Abah yang jaga sebab arwah dah lama tak ada.
Masa tu setiap pagi pagi dan petang abah akan akan sediakan 3 biji batu tungku.
Yang jenis besi tu..
Bayangkan lah..dah la berat..
Naik lenguh2 tangan dan pinggang la sebab kena bertungku sampai la batu tungku tu sejuk.

Alhamdulillah..abah banyak jugak tau ilmu jaga orang berpantang.
Sebab masa arwah mak masih ada..
Semua anak menantu yang dalam pantang arwah mak yang jaga.
Almaklumlah arwah mak ni anak bidan kampung.
Dan arwah mak nyaris2 jugak jadi bidan..
Tapi abah tak bagi.
So ilmu yang ada sekadar untuk kegunaan anak sendiri je.

Masa tu pengalaman pertama rasa bestnya bertungku.
Dalam tempoh 3 hari mak bidan yang datang mengurut puji peranakan dah kecut elok.
Dah terletak di tempat nya.

Dalam banyak-banyak amalan semasa berpantang Una paling suka dan berdisiplin kalau bab bertungku ni. Masa berpantang anak sulong Una be...



Tahun ni dah masuk 4 tahun Una bershaklee..
Rasanya belom terdetik kat hati nak buat bisnes online lain kot..
Kalau terbuat tu sekadar suka2 je..
Nak tolong member2..😂😂
Bukan niat nak tambah pendapatan pun..

Kenapa la Una setia sangat dengan bisnes shaklee ni?

Tahun ni dah masuk 4 tahun Una bershaklee.. Rasanya belom terdetik kat hati nak buat bisnes online lain kot.. Kalau terbuat tu sekadar...



Sabtu lepas...sempena Hari Malaysia 16 September....shaklee telah buat promosi kaw-kaw buat pengguna tegar nya..
So daripada kejadian tu Una nak share kisah bagaimana salah seorang customer Una berjaya kecutkan cyst sebesar 8 cm.

Masa awal bulan september..
Una dapat whatsapp daripada customer lama..
Pada mulanya beliau nak order gla complex..
Katanya period tak tetap..
Dah 6 bulan tak period.
Nak kata pregnant..
Bujang lagi..

Sabtu lepas...sempena Hari Malaysia 16 September....shaklee telah buat promosi kaw-kaw buat pengguna tegar nya.. So daripada kejadian ...